woensdag 11 april 2012

Piepschuim

Piepschuim en lijm.
Op de foto is het slecht te zien, maar de structuur slipt dicht door de lijm.

Piepschuim wat uitgehold is.
Duidelijk word de structuur van piepschuim. Alle kleine balletje samengeperst.

Piepschuim door gesneden.
Piepschuim is makkelijk te snijden, maar door de kleine bollen die het bevat, onstaat er geen rechte snede

Piepschuim verbrand
Piepschuim brand niet echt, maar smelt wel. Als je de vlam dicht genoeg bij het piepschuim houd, verbrand het en wordt zwart. Als piepschuim smelt wordt het hard en onstaat er een veel gladere structuur.

Piepschuim geverfd
Piepschuim is makkelijk te verf. Toch blijf je heel goed de structuur van het piepschuim zien.

Piepschuim

Hierboven is is duidelijk te zien dat piepschuim uit allemaal kleine bolletje bestaat. Het weegt bijna niks maar heeft wel een groot volume.

Piepschuim en Lijm
Nadat het piepschuim in kleine bolletje is verdeeld, heb ik het hierboven weer allemaal verlijmd met elkaar. Er ontstaat daardoor geheel nieuwe structuur.

Klei

Klei en verf
Klei kun je schilderen maar dekkend wordt het niet.

Uitgeharde Klei
Deze klei heeft een aantal dagen gelegen. Inmiddels is deze k(l)eihard.

Klei en Lijm
Met lijm heb ik de klei verhard. Je ziet nog duidelijk waar de lijm zit. Overigens is de lijm helemaal gemengt met het klei

Giethars en Piepschuim / Klei








Hier gingen we kijken of we de piepschuim die we gesneden hadden in de werkplaats steviger konden maken met een laagje er over heen. Op het eerste gezicht leek het heel goed te gaan. Anders dan wanneer je er bijvoorbeeld lijm op doet die het piepschuim gelijk weg vreet leek het of de hars het piepschuim niet aantastte. Nadat we na ongeveer 20 minuten terug kwamen zagen we toch dat de giethars aangetast werd en dat er uiteindelijk niks van over bleef. Wanneer je het op kei smeert komt er een soort glans laag over heen. 

Piepschuim snijden.


Wanneer je piepschuim wilt snijden kun je beter een heet dun daad nemen voor het perfecte resultaat. Deze is te vinden in de keramiekwerkplaats achter aan.

Koken en bakken.




Links boven aan
Een bol met olie in gekneden het duurt gewoon langer tot dat de klei verhard in de buiten lucht ongeveer 1,5 dag. Wanneer het zonder olie is duurt het ongeveer een dag.

Zie rechts boven
Verschillende dingen hebben we hier gedaan. Om te beginnen hebben we klei gebakken in de koekenpan. Gaat redelijk snel en het word een hard stuk.

Rechts onder
Dit keer hebben we eerst de klei ingesmeerd met zonnebloemen olie. De snelheid van het hard worden neemt sterk toe, alleen word de klei wel broos en brokkelt uiteindelijk al af in de pan.

Links onder
De klei hebben we eerst gedraaid in een wringende beweging. Deze hebben we weer in gesmeerd met olie en daarna in een pan gedaan met kokend water. Het lost uiteindelijk helmaal op het resultaat zie je in de glazen potjes. Links is klei gekookt zonder olie +/- 10 sec daar zijn nog kleine overblijfsels en rechts is de klei met olie waar het een papje is geworden en uiteindelijk wanneer het water stil licht een zandbodem word met de olie boven in het water.

In het midden
De klei is eer gedraaid in een wringende beweging en hebben we gebakken. Deze word hard maar is erg breekbaar.

Klei + Papieren vormpje

Klei + Gemalen koffie

Klei als Plamuurmiddel


Klei + Vuur

Klei + Olie


Klei + Water